26 Şubat 2009 Perşembe

Düğüne Hazırlık


Resmi işlemlere başlamadan önce nasıl bir düğün istediğinizin kesinleşmiş olması gerekir. Çünkü bu özel günde her etap birbirini aksamadan izlemelidir. Nikahın tarihi ve saati de düğün davetine bağlıdır. Nikahınızın davetin verileceği yerde mi, yoksa nikah salonunda mı kıyılacağı konusunda karar verin. Eğer nikah salonunda kıyılacaksa hangisi olacağını belirleyin. Çünkü nikahınız davetin verileceği yerde olacaksa başvuru sırasında yetkililere bu adresin de verilmesi gerekiyor. Böyle bir durumda ayrı bir ücret ödemeniz lazım. Ancak farklı bir işlem yaptırmanız istenmiyor.
Nikah yerini belirledikten sonra başvuru için gerekli evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. İstenilen evraklar aşağı yukarı aynı olsa da şehirlere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin İstanbul' da eşinizin ve sizin 6' şar adet renkli fotoğrafı, nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri, ikametgah belgeleri ve nüfus kayıt örnekleri tamamlanması gereken belgeler arasında. Ankara' da ise belediyeden eşiniz ve kendiniz için alacağınız beyannameleri doldurmanız ve 3' er adet renkli fotoğraf, nüfus cüzdan asılları ve fotokopileri, nüfus kayıt örnekleri, 2 adet posta pulu ve zarfı ile müracaat etmeniz gerekiyor. Son anda aksaklık olmaması için gerekli evrakları nikah tarihi alacağınız nikah salonundan öğrenmenizde fayda var. Bunun dışında nikah dairesinde size verilecek evlilik beyannamesini de doldurmanız gerekiyor.
Başvurunuzu hafta içi her gün, saat 08.30 ile 11.00 arası yapabilirsiniz. Eğer belirlediğiniz tarih ve saatte başka nikah yoksa, nikah işlemleriniz başvurur başvurmaz tamamlanıyor.
Eğer nikahınızı bağlı bulunduğunuz ilçe dışında bir nikah salonuna kıydırmak isterseniz, ilk önce kendi ilçenizin nikah salonuna başvurmanız ve oradan bir sevk kağıdı almanız gerekiyor. Daha sonra bu sevk kağıdı ve başvuru için gerekli evraklarla istediğiniz nikah salonuna başvurabilirsiniz.
YABANCI UYRUKLULARIN ilk önce bulundukları şehirdeki konsolosluklardan bekarlık belgelerini almaları, bunu valilikteki Vilayet Hukuk İşleri Bürosu'ndan onaylatıp 3 adet fotokopi çektirmeleri gerekiyor. Pasaportlarını yeminli tercüme bürosunda tercüme ettirip noterden onaylatılması ve bütün bu evraklarla başvurulması gerekiyor. Bunun dışında başvuru sırasında pasaportun aslının ve 2 adet fotokopisinin de bulunması koşulu var.
Resmi işlemler evlendikten sonra da sona ermiyor. Bir kısmını siz, bir kısmını da nikah dairesi gerçekleştiriyor. Nikah dairesi, bağlı olduğunuz nüfus dairelerine yeni medeni durumunuzu bildiriyor. Size de, evlilik cüzdanınızı yanınıza alarak nüfus cüzdanlarınızı yeniletmek kalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder